top of page

BACHBLOESEMS

AROMATHERAPIE

&

 

 

Wat zijn Bachbloesems of bloemenessenties?

 

Bachbloesems of bloemenessenties zijn verdunde tincturen van bloesems, wilde planten, bomen en struiken. Hierbij wordt de unieke trillingsfrequentie van de bloesem overgedragen naar water, zodat ze door de mens kan worden opgenomen. Hiervoor worden de bloesems ofwel drie uur lang in dit water aan de zon blootgesteld, ofwel er een half uur lang in gekookt. De authentieke en krachtige energie van de bloesems wordt in de natuurgeneeskunde gebruikt om de emoties rust te geven en ze in balans te brengen. Ze helpen om inzicht te krijgen in denkpatronen en deze te doorbreken.

 

Deze bloesems werden door Dr. Edward Bach, een gerenommeerde Engelse homeopaat en bacterioloog, in de jaren ‘30 gezocht en gevonden. Deze arts was spiritueel en intuïtief ingesteld. Hij was van mening dat we een boodschap krijgen vanuit onze ziel die ons in staat stelt om veranderingen in ons leven te maken waardoor een betere verbinding tussen lichaam en geest tot stand wordt gebracht. Er ontstaat dan een toestand van vrede en harmonie.

 

Gedreven door de overtuiging dat de geestelijke toestand van de mens een belangrijke rol speelt in het gezond blijven en in het herstel van een ziekte ging Dr. Bach op zoek naar een natuurlijk middel dat de oorzaak zou aanpakken in plaats van het gevolg. Hij vond 38 bloesems die gelinkt werden aan categorieën van emoties en die ingezet kunnen worden om deze emoties in balans te brengen. Elke categorie bevat een aantal bloesems die gericht ingezet kunnen worden.

 

Angst: Kerspruim, Maskerbloem, Rode Kastanje, Ratelpopulier en Zonneroosje.

Onzekerheid: Loodkruid, Hardbloem, Gaspeldoorn, Gentiaan, Haagbeuk en Ruwe Dravik.

Onvoldoende interesse in het heden: Kamperfoelie, Clematis, Hondsroos, Olijf, Paardenkastanje, Herik en Paardenkastanje knop.

Eenzaamheid: Waterviolier, Reuze balsemien en Struikheide.

Overgevoeligheid voor ideeën van anderen: Agrimonie, Duizendguldenkruid, Walnoot en Hulst.

Moedeloosheid en wanhoop: Crab Appel, Lariks, Grove Den, Elm, Tamme Kastanje, Eik, Vogelmelk en Wilg.

Overbezorgdheid over het welzijn van anderen: Cichorei, Bronwater, IJzerhard, Wijnstok en Beuk.

 

De Bachbloesems worden meestal oraal ingenomen, maar je kan ze ook vernevelen. Ze zijn 100% veilig en mogen ook door kinderen of zwangere vrouwen gebruikt worden. Ook dieren met gedragsproblemen of angsten kunnen aan Bachbloesems veel baat hebben.

 

Wat zijn Essentiële Oliën en wat is Aromatherapie?

 

Aromatherapie is een behandeling waarbij etherische - of essentiële oliën worden gebruikt om zowel lichamelijke als emotionele klachten te helen. Essentiële oliën zijn afkomstig van planten, bladeren, schors, wortels, zaden, harsen en bloemen van bepaalde plantensoorten. De olie wordt rechtstreeks of verdund in een basisolie op de huid aangebracht, in de lucht verstuift, via de mond of neus geïnhaleerd, of aan warm badwater toegevoegd. Etherische oliën bevatten de levenskracht van de plant, het DNA en alle geneeskrachtige stoffen.

 

De moleculaire structuur van essentiële oliën is zodanig klein en licht dat die gemakkelijk via de longen in de bloedstroom opgenomen wordt of via de huid inwerkt. Tegelijkertijd banen de aroma's zich ook via ons reukorgaan, dat 40 miljoen olfactorische receptoren bevat, en zo'n 10.000 verschillende aroma’s kunnen waarnemen, een weg naar ons limbisch systeem.

Het limbisch systeem is een evolutionair oud deel van de hersenen -3 à 4 miljoen jaar oud-, waar onze emotionele herinneringen en die van onze voorouders in opgeslagen zijn.  Doordat het chemische boodschappen in ons lichaam verstuurt via de bloedstroom, stuurt het onze emoties aan. Wat ons soms tot irrationele en onlogische handelingen/reacties kan aanzetten, dingen die we met ons gezond verstand vaak niet zouden doen. Denk bijvoorbeeld aan impulsaankopen, een woedeaanval of vreemdgaan.

 

Omdat geuren en herinneringen gezamenlijk worden opgeslagen in het limbisch systeem en het korte- en/of het lange termijn geheugen in het limbisch systeem aan zijn elkaar gekoppeld zijn, is aromatherapie een zeer snelle en efficiënte weg om ons emotioneel geheugen aan te spreken en te beïnvloeden.

Etherische oliën kunnen ons dus op verschillende wijzen terug in evenwicht brengen.

Ze kunnen puur of verdund gebruikt worden of in een combinatie met basisoliën of natuurproducten zoals melk, honing of klei. De essenties hebben een sterke concentratie en kunnen bij onjuist gebruik ongewenste gevolgen hebben. Men kan er dus best zorgzaam mee omspringen.

 

De LUMAIA BLENDS werken in op zowel het fysieke, emotionele, mentale als spirituele niveau. Ze zijn echter niet bedoeld om oraal in te nemen!   Voorkom ook contact met de ogen door de ogen tijdens het sPrayen steeds te sluiten.

Wat is het verschil tussen bloemenessenties en essentiële oliën?

 

Het fundamentele verschil tussen bloemenessenties en essentiële oliën is dat de oliën uit het plantaardig materiaal worden gewonnen van bloemen, bladeren, zaden, wortels en schors door middel van distillatie of door een koude extractie. Bij bloemenessenties of bloesemremedies wordt de energie van het werkelijke plantmateriaal in zuiver bronwater geïnfuseerd via de inwerking van zon- of maanlicht en vervolgens bewaard met alcohol of een biologische plantaardige glycerine.

 

Een bijkomend verschil is dat bloemenessenties geen geur bevatten van de plant en essentiële oliën wel.

 

 

bottom of page